Undersøgelse: Ældre kvinder er bedre mødre

Undersøgelse: Ældre kvinder er bedre mødre

af | aug 30, 2019 | Fertilitet Barnløshed

Mange af de kvinder og par jeg hjælper og snakker med, er ‘oppe i alderen’. Ikke alle – men en del. Det er der flere årsager til og en af dem er, at de har været på rejsen mod barnet et stykke tid – ofte en del år. Når de så samtidig lider under den udbredte opfattelse, at det er bedre at blive mor i en ung alder, og har dårlig samvittighed af den grund, er det et problem.

Derfor er det spændende at forskning nu har vist det, mange af os længe har haft på fornemmelsen; nemlig at ældre mødre på mange måder er bedre mødre. Det skyldes at den modne kvinde er mere etableret både mht økonomi, livsværdier, karriere og eventuel partner. Hun har ofte mere livserfaring og indre ro, som sætter hende i stand til at rumme barnet, opbygge dets selvværd og støtte det i livet.

Helt personligt må jeg ærligt sige, at jeg nødigt ville have haft mig som mor, da jeg var 30! Mens jeg i dag synes jeg er en ret sej mor. Jeg  har oplevet, erfaert og gjort en del forskelligt i livet og kan derfor hellige mig mor-rollen på en anden måde end jeg kunne som 30 årig hvor karriere, rejser, cafeer, byture, kærester og ‘hvad skal jeg i livet’ fyldte en del. Dengang ville jeg måske have følt at barnet forhindrede mig i noget jeg gerne ville, mens jeg i dag har oplevelsen af at ‘been there, done that’ og at det er helt ok at indrette mig efter min datters behov. 

Det er rigtigt, at yngre kvinder har mere energi og en mere elastisk krop, der lettere kan gennemgå en graviditet og fødsel – og drible ned af en fodboldbane med todleren. Men et moderskab kræver så meget mere end det. Forskningen viser at overbevisningen om at ældre mødre er overbeskyttende og pylrede, er en myte uden gang på jord. Til gengæld viser forskningen at dem, der føder senere, også lever længere.

Men det centrale er at det vigtige er at blive mor, når du føler dig klar – og når det er muligt. Men også at være åben overfor at der ikke er én rigtig måde at gøre det på. Det kan være tidligt eller det kan være senere. Hver kvinde og hvert par har sin egen timing. Tingene er, som de er, og vi bliver klar på forskellige tidspunkter. Der er ingen grund til at sammenligne med et alternativ, som ikke eksisterer for dig eller jer. Et barn, der er ønsket, har alt andet lige bedre kort på hånden, end de børn, der ikke er.

Læs om undersøgelsen her.