Sidsels nemme vej til baby

Sidsels nemme vej til baby

af | sep 2, 2019 | Fertilitet Barnløshed

Hej Lene

Der er sket det helt fantastiske at jeg er blevet gravid!! Hold op hvor er det dejligt – og er sikker på at mine bare to sessioner hos dig har gjort en kæmpe forskel. Den ro jeg har haft efter jeg har været hos dig er virkelig til at tage og føle på.

Kærlig hilsen Sidsel (i SMS til mig)

(Jeg laver normalt den aftale med mine klienter, at de skal sende en sms, når de er blevet gravide. Så kan vi glæde os sammen.)

Sidsel er fysioterapeut, og både hun og kæresten er i begyndelsen af 30’erne. Hun kom til mig fordi de af uforklarlige årsager endnu ikke var gravide efter at have forsøgt et års tid. De er begge sunde og raske og fertilitetslægerne kunne ikke sætte en finger på hvorfor graviditeten var udeblevet. De var altså uforklarligt barnløse.
Nu overvejede de fertilitetsbehandling efter lægernes råd.

Uforløst sorg

Men da jeg lyttede til Sidsels historie, blev jeg opmærksom på, at der meget vel kunne være noget psykosomatisk på færde. Hun havde nemlig været gravid, men havde tabt barnet. Hun var, som så mange andre, hurtigt kommet op på hesten igen.  Lidt for hurtigt fornemmede jeg. Der kunne meget vel ligge en uforløst sorg og en ubearbejdet smerte lige under overfladen. Uforløst sorg kan sætte sig til fertilitetsblokeringer, så jeg så dette som en mulig årsag og dér startede mit arbejde.

Gravid efter 2. session

Jeg forfulgte min hypotese, og vi arbejde med sorgen og bearbejde den helt i bund og koblede noget psykospirituelt essensarbejde på. Allerede efter 2. session var hun gravid. Det kan måske virke mirakuløst, men dette er ikke nogen mirakelhistorie. Jeg ser det ske igen og igen!

Mange fertilitetsforløb indebærer netop ufrivillige aborter, og det mest almindelige er at en bearbejdelsen af følelserne efter en abort aldrig finder sted. ‘Læg det bag dig’ og ‘Op på hesten igen’ hører kvinden og de uforløste følelser bliver skubbet ned og i baggrunden alt imens hun selv rejser sig og fortsætter. Dermed kan de uforløste følelser sætte sig som psykosomatiske blokeringer, følelsesløshed, ligegyldighed og symptomer af forskellig slags.

Mange andre end Sidsel

Jeg var selv ude for det samme i sin tid. Ingen læger nævnte for mig, at sorgen over min egen ufrivillige abort i 7. uge kunne stå i vejen for en ny graviditet.  Og der skulle da også gå et helt år, før jeg blev gravid igen. Et helt år med inseminationer og månedlige nedture når graviditeten udeblev. Det er meget smerte og blev til mange penge!

Men systemet ved det ikke, og vi er som patienter slet ikke nok opmærksomme på hvad læger egentligt er uddannede i og især hvad de ikke er uddannede i. Det de ikke ved – det ved de ikke, og det vil aldrig blive en del af deres rådgivning.

Jeg er i dag helt overbevist om at et langt billigere, hurtigere, mindre smertefuldt og på alle måder mere effektivt fertilitetsforløb, indbefatter en psykoterapeut, der kan bearbejde følelserne undervejs.

For det kan vi typisk ikke selv, når smerten er så stor, som den ofte er ved ufrivillige aborter i fertilitetsforløb. I stedet pakker vi den ned og gemmer det i kroppen. “Op på hesten igen”, siger vi – og efterlader ‘den sørgende del af os’ tilbage på perronen.

Og det nytter ikke noget, for kroppen går i en form for stresstilstand – og stress hæmmer fertiliteten. Det ved vi. 

Fertilitetsbehandlinger der-ud-af

Så hvis ingen siger til kvinderne at sorgen skal forløses i bund inden vi går videre med fertilitetsbehandlingerne, ja, så kører fertilitetsbehandlingerne (og kasseapparatet) derudaf uden at kvinderne bliver gravide. Og mange ender med diagnosen uforklarlig barnløs. Fordi det med lægefaglige briller er uforklarligt. Men der findes jo mere end man lærer på medicinstudiet. Blandt andet fortæller Bruce Lipton en del om det.

Blokeret sorg er en almindelig årsag til barnløshed

Sorg, efter at have mistet et barn, er nemlig en helt almindelig årsag til ufrivillig barnløshed i min erfaring.
Og sorgen kan forløses.

Det er standardviden for en psykoterapeut af gestaltterapeut typen, som mig. Men dem, der er i ‘systemet’ og som typisk rådgiver mennesker, der ønsker at blive gravide, er også dem, politikerne spørger til råds. Og ja de har fokus helt andre steder.

Det manglende fokus koster både samfundet og de ufrivilligt barnløse dyrt hvert eneste år – både rent økonomisk men også i form af menneskelig smerte. Mit bud er, at det også koster børn. Fertilitetsbehandling er dyrt – uanset om det offentlige eller du selv som privatperson betaler. Det kan let koste 50.000 -80.000 kr på en privatklinik – og der er i sagens natur ingen garanti for at få et barn. Jeg har nogle nye klienter der har lagt 150.000 på klinikkerne uden at være blevet gravide endnu. En session hos en dygtig psykoterapeut eller hypnoterapeut koster i reglen 800-1500 kr. i sammenligning, og her får du hjælp, der gavner dig på andre områder af livet også. 

Fertilitetsbehandling versus terapeut

Hvad nu hvis folk slet ikke behøvede  fertilitetsbehandlinger, fordi 3-5 sessioner med en dygtig terapeut/ hypnoterapeut var nok?
For den enkelte kvinde og det enkelte par er selvfølgeligt svært, når lægen, siger det næste skridt på vejen mod baby, er IVF behandling. Det er jeg klar over. Jeg hoppede jo også selv på den. I dag ved jeg at der findes andre mindre smertefulde, meget effektive og naturlige veje til en 10. del af prisen og hvor man ikke udsætter liv og lemmer for den risiko der er ved fertilitetsbehandlingerne.

Til en start skal vi som patienter lade være med at give kiterne autoriteten på områder de ikke er uddannede i og læger er ikke uddannet i ernæring og følelsesliv. Vi har en indbygget tillid til kirtlerne, men nogen gange giver det slet ikke mening.

Du må bruge din egen dømmekraft.

Almen viden

Massere af mennesker, der arbejder med psyke og sundhed skriver om sammenhænge mellem psyke og helbred. Lægen Deepak Chopra, Caroline Myss, Louise Hay og hypnoseterapeuten James Swartz er bare nogle af dem.

Triste følelser og overvældende negative oplevelser kan sætte sig som fysiske fertilitetsblokeringer skriver. J. Schwartz i bogen Mind-body fertility connection.

Derfor er det utroligt vigtigt at du holder dig psykologisk og følelsesmæssigt ‘veltrimmet’ og får hjælp til følelserne, hvis du ønsker at blive gravid. Får dem forløst, i stedet for at pakke skuffelserne ned og gemme dem under gulvtæppet. I sidste ende sparer du både penge, smerte og kostbar tid ved at bane vejen for en lettere graviditet.
Jeg selv ser det igen og igen blandt de kvinder der kommer til mig.

Psyken spiller ind på kroppen – på muligheden for at blive gravid og meget andet.