Nyt studie: Stress modarbejder graviditet

af | jul 29, 2019 | Angst, Fertilitet Barnløshed, Psykoterapi, Stress

Hvad mange længe har vidst – eller haft på fornemmelsen – er nu også videnskabeligt eftervist; Kvinders høje stress reducerer deres evne til at blive gravide. Barnløshed og fertilitetsbehandling skaber stress – stress som skader fertiliteten. Det er et paradoks. Den nedadgående spiral skal brydes, hvis du vil være gravid.

Et studie med 400 kvinder viste amerikanske Ph.D. Kira Taylor og hendes kollegaer, at chancen for at blive gravid kan falde med så meget som 40%, når kvinden har følt sig stresset under ægløsningen, i forhold til måneder hvor hun ikke følte sig stresset. Studiet er publiceret i Annals of Epidemiology og du kan læse mere om det her.

Barnløse føler sig stressede

Alle de flere hundrede barnløse kvinder, jeg har snakket med gennem årene, har følt sig stressede. Uden undtagelse. Måske har du det også sådan?

Når vi starter vores arbejde og stressen reduceres, bliver mange kvinder gravide. Flere er blevet gravide helt uden fertilitetsbehandling – og udelukkende ved at erkende og sætte det på plads, der ligger bag stressen. Ved at gå fra stress til nærvær og fra personlighedens mønstre til essensens frihed kommer kvinden ind i en mere fertil tilstand.
Men ikke alle kan klare det udelukkende med stressbehandling; nogle har også brug for at opbygge sunde celler og skabe et antiinflamatorisk miljø i kroppen. Læs mere om det her.

Sannes forløb

Da jeg første gang kom hos Lene var det efter 6 gange IUI, en ufrivillig abort i uge 4 og et fertilitetsforløb med min kæreste, som i øvrigt havde fået konstateret god sædkvalitet. Vi var uforklarligt barnløse. Da jeg kom, var jeg meget skeptisk, men jeg havde fået Lene anbefalet af en kollega, som hun også havde hjulpet med at blive gravid. Efter at have fået terapi af Lene i 4-5 gange, havde jeg fundet en utrolig indre ro og harmoni i mig selv og i mit parforhold. Jeg følte mig gladere og havde mere overskud. Det var som om jeg var blevet en anden og et bedre menneske. Jeg indså, at der nok havde været af psykiske årsager til, at jeg ikke var blevet gravid. Vi indstillede derfor IUI behandlingerne i foråret, og hen over sommeren nød jeg og min kæreste den nye og mere harmoniske måde at være sammen på, som terapien havde givet os. Midt på sommeren blev jeg gravid.

Allerede efter første gang følte jeg mig meget bedre tilpas. Dette her virker, kunne jeg mærke! Efter yderligere nogle gange sagde min mand til mig, at han syntes vi var blevet meget bedre sammen efter at jeg var begyndt i terapi. Ja vi var blevet endnu bedre end før fertilitetsbehandlingen, mente han. Jeg kunne også mærke at jeg selv bedre kunne lide mig selv.
Så, nu står jeg og er gravid. Og som bonus er jeg blevet så meget klogere både på mig selv og på andre mennesker. Det er lærdom for livet! Desuden har jeg fået et meget bedre parforhold. Alle ved at det er en udfordring for et parforhold at få en baby. Derfor er jeg særlig glad for at vi nu er blevet endnu bedre sammen. Jeg føler mig stolt og stærk – stærk nok til at stole på mig selv og gå den vej, jeg følte var rigtig for mig.
– Sanne, fysioterapeut

Sanne havde tidligere fået 10-15 gange akupunktur, var blevet healet og havde været hos en kinesiolog. Men det havde ikke hjulpet – ikke nok i hvert tilfælde. Da hun kom til mig følte hun sig både meget stresset og meget tom indeni, hvilket er almindeligt for mennesker, der har været i fertilitetsbehandling eller barnløse længe. Erfaringerne peger på at det er et meget dårligt udgangspunkt for at blive gravid.

 

Følelserne blokerer

Derfor foreslår jeg ofte, at vi skal arbejde med følelserne. Med at erkende dem og slippe dem fri, så de ikke sidder på tværs og blokerer. Typisk bygger vi også lidt psykoedukation og ny viden om følelsesløshed, tomhed, stress, angst, depression, sorg, vrede og glæde på. Ofte tager jeg også kvinderne gennem personlighedens fængsel og ind i essens frihed med psykospirituelt essensarbejde. Det skaber nærvær. Sanne lærte også om Enneagrammet og hendes types mønstre og udviklingsvej, hvilket hjalp hende til at se hendes egen andel, som jo er den andel hun selv kan gøre noget ved. Hun blev derfor en dejligere kæreste.

Det hele virkede meget logisk og befriende.

Vil du vide mere, så læs også: