Ansæt den rigtige – brug Enneagrammet

af | sep 9, 2019 | Enneagrammet, Ledelse, Virksomhed/ organisation

Et stort problem på arbejdsmarkedet er fejlansættelser. Det gælder både firmaet, der ikke får den rette kandidat, og ansatte, der ikke trives i den nye stilling.

Lidt forsimplet kan man sige, at vi hyrer på faglighed og typisk fyrer på personlighed.

Hvordan kan man så undgå disse fejlansættelser?

Jeg foreslår, at man benytter Enneagrammet – et meget komplet værktøj – til at få et overblik over mennesker. Med det er man klædt godt på med viden om, hvad man kan forvente sig af den enkelte kandidat til jobbet. Det drejer sig om kandidatens naturlige personlige talenter, udviklingsområder og de behov, som han automatisk vil afsløre i den dagligdag, der kommer.

Som coach har jeg gennem tiderne coachet en del mennesker, der ikke fungerede eller præsterede som forventet i jobbet. Det gjorde de ikke, fordi der var et mismatch mellem personlighed og jobbets (uudtalte) krav til personligheden. Deres faglighed var i orden – men ikke deres personlighed. Så med et kendskab til Enneagrammet havde man kunnet fange det mismatch, allerede inden personen var blevet ansat.

Det kan være en stor fordel at kende sin egen Enneagramtype, så man får tilstrækkelig selvindsigt til at vide, hvad man naturligt har af talenter, værdier og behov – for det betyder, at man kan gå direkte ud og opsøge det jobindhold, som man vil trives med og høste anerkendelse i. Når man selv har indsigten og forståelsen af sig selv, er det langt lettere at kommunikere det direkte til chefen.

Det er både i din , din chefs, dine kollegaer og i organisationens interesse, at person og job passer sammen – både på faglighed og personlighed. De økonomiske og menneskelige omkostninger ved fejlansættelser er simpelthen for store – for alle parter.

Jeg er ved at lægge sidste hånd på designet af Enneagramuddannelsen, så hold godt øje med siden her, og tilmeld dig Lene Eriksen • Mosaics nyhedsbrev, så du let holder dig opdateret